İnternetten Tatil Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde internet hayatımızın adeta bir parçası haline gelmiş olup tüm dünyaya parmağımızın ucundaki birkaç tuşla ulaşabiliyoruz. Hız ve dünya parmaklarımızın ucunda bu kadar erişilebilir bir haldeyken internetin bazı olumsuz yönleri de bizi maalesef ki zaman zaman üzebiliyor. O yüzden ileride üzülmemek için internette hem gezinirken hem de alışveriş yaparken iki kat dikkatli olmamız gerekiyor. Hele ki ‘internet dolandırıcılığı’ bu kadar artmışken. O yüzden bizler de sizler için gerek internet alışverişlerinde gerekse de internetten ya da Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarından tatil satın alırken dikkat etmeniz gereken, altın niteliğinde birkaç hap bilgiyi listelemek istedik.

1 – İnternetten Balayı Ya Da Tatil Satın Almak İstediğinizde Öncelikle Ne Aldığınızı İyi Bilmelisiniz

Yani paranızı neye verdiğinizi iyi bilmeniz gerekir. Mesela luksbalayi.com’dan bir balayı tatil paketi inceliyorsunuz. Paketin içeriğinde; 4 gece 5 gündüz yarım pansiyon konaklama, öğle yemekli 12 adalar tekne turu, öğle yemekli jeep safari turu, at safari ve otel – otogar transfer hizmeti bulunuyor.

Bu paket size diyor ki; tatilinizin başladığı gün öğleden sonra saat 14:00’dan sonra odanıza girebileceğinizi ve 4 gece sonunda 5. günün sabahında saat 11:00’da odanızı boşaltmanız gerektiğini söylüyor. Daha erken oda girişi ve daha geç oda çıkışı otel tarafından ekstra ücrete tabii olabilir ki, bunu da hemen hatırlatalım.

Sonrasında aktivitelerinizin için; aktivite alanına ücretsiz transfer hizmeti ve öğle yemeğinin dahil olduğunu söylüyor. Unutmadan söyleyelim yemek yanında istenilen içecekler ekstra olarak ücretlendirilir. Son olarak paketinizde geldiğiniz gün otogardan alınıp otelinize bırakılacağınız, tatil bitiminde de otelinizden alınıp otogara bırakılacağınız bir paket içeriğinden bahsediliyor.

Eğer ki bu paketi beğendiniz diyelim ve satın almayı planlıyorsunuz o zaman sıra aşağıdaki maddelere geliyor. Öncelikle otelin tam konumunu hem Google haritalardan inceleyin hem de sözel olarak tam konum bilgisini teyit edin. Daha sonra satın aldığınız otelin konaklama yapacağınız odasının özelliklerini tam olarak öğrenin, detaylı fotoğraflarını inceleyin ve varsa odanın videolu tanıtımını talep edin. Bir de otelin konseptini, misafirlerine sunduğu imkanlar ve olanakları mutlaka sorun. Tüm bu sorularınıza cevap aldınız ve aradığınız tatil konseptinin bu olduğuna karar verdiyseniz artık satın alma işlemine geçmeden önce aşağıdaki maddelere bakabilirsiniz demektir.  

2 – Tatil Satın Alacağınızı Seyahat Acentesini İyi Araştırmalısınız

A) TÜRSAB Üyeliği

Bir seyahat acentesinin tatil ya da balayı turları satabilmesi için A grubu (A Sınıfı) seyahat acentesi olması gerekiyor. Aynı zamanda bir seyahat acentesinin tatil paketi, balayı turu veya seyahat satabilmesi için yasal olarak TÜRSAB’a yani Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne kayıtlı olması da gerekiyor. Kayıtlı değil ise firma yasal bir firma değildir, seyahat ve tatil satışı yapamaz demektir. Eğer bir firmadan tatil veya tur satın alacaksanız mutlaka TÜRSAB‘tan doğrulama yapmalısınız. Bunu yapmanın iki yolu var biri TÜRSAB’ın kendi internet sitesinden yani https://www.tursab.org.tr/‘den sorgulama yapmak diğer bir yöntem de acentenin bulunduğu bölgedeki TÜRSAB bürosunu telefonla arayarak bilgi almak. Sonrasında firmanın web sitesinde yer alan acente kodu ile TÜRSAB web sitesi üzerindeki kodun, adres bilgilerinin eşleşip eşleşmediğini de kontrol edebilirsiniz.

Mesela luksbalayı.com olarak bizim TÜRSAB üyeliğimizi sorgulamak istediniz o zaman;  https://www.tursab.org.tr/acenta-arama bu sayfaya girip ‘Web site adresi ile acente doğrulama’ kısmını işaretledikten sonra arama çubuğuna bizim web sitemiz olan ‘luksbalayi.com’ yazarsanız acentemiz olan Tatilliyoruz ile ilgili tüm bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

B) ETBİS Kaydı

Öncelikle ETBİS nedir, bundan bahsedelim. ETBİS açılımı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi. Yani internet alışverişlerinde e-ticaret işlemlerini kayıt altına almayı, e-ticaret verilerini toplamayı ve doğru e-ticaret politikaları üretmeyi amaçlayan bir platformun adı; ETBİS.

Bir seyahat acentesinin internet üzerinden tatil ya da balayı satışı yapabilmesi için ETBİS kaydının olması yasal bir yükümlülük olarak geçiyor ve bu kayıt devlet tarafından yapılıyor. İnternetten satış yapan bir firmanın web sitesinin en altında ‘ETBİS’e kayıtlıdır’ ibaresi bulunan bir QR kodu olmak zorunda ve bu QR koda tıkladığınızda https://www.eticaret.gov.tr/ üzerinden bir sayfa açılması gerekiyor. Açılan bu sayfada ise ‘Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'nde kaydı doğrulanmış bir sitedir.’ ibaresi yazması gerekiyor. Yine bu sayfadan acente doğrulamasını da kolayca yapabilirsiniz. Bu sayfa sadece internetten tatil satan firmaların değil internetten satış yapan tüm web sitelerinde olması gereken QR kodlu bir kayıttır. Unutmadan: URL çubuğunda www.eticaret.gov.tr yazdığından emin olun.

3 – Tatil Ya Da Balayı Paketi Alacağınız Firmayı Konaklama Yapacağınız Otele Sorabilirsiniz

Tur, tatil, balayı paketi yani seyahat ile ilgili satın alacağınız her türlü hizmet için sizin adınıza konaklama rezervasyonunuzu yapacak olan firmayı, satın alacağınız otel ile iletişime geçerek sorabilir, gerçekten böyle bir firmanın var olup olmadığını, sizin adınıza o rezervasyonun yapılıp yapılmadığını teyit edebilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise bazen oteller telefonla gelecek olan rezervasyonlar için çağrı merkezi firmaları ile anlaşarak dışarıdan destek alabiliyorlar ve gelen rezervasyon aramalarını bu firmalara yönlendirebiliyorlar. Böyle bir durumda sizler çağrı merkezinden doğru bilgi alamayabilirsiniz. En doğru bilgiye otellerin web sitesinde yazan rezervasyon numaralarını değil otelin resepsiyon numaralarını arayarak ulaşabilirsiniz.

4- Seyahat Acentesini Her Yönüyle İncelemelisiniz

İster tatil paketi isterseniz de balayı paketi satın alın ama mutlaka satın alım yapacağınız firmayı her yönüyle araştırın. Her yönüyle araştırmak için yukarıda saydığımız maddelere ek olarak firmanın ya da seyahat acentesinin satış kanalları arasında sayılan sosyal medya sayfalarını ve web sitesini dikkatlice inceleyebilirsiniz. Tüm sosyal medya kanallarında ve kendi web sitesinde yer alan ismin, adresin, telefon numaralarının birbirleri ile eşleştiğinden emin olmak sizi olası bir dolandırıcılık işleminden koruyabilir.

5 – Firmanın İnternet Üzerinde Yer Alan Kullanıcı Deneyimlerini Mutlaka Okumalısınız

Nasıl internetten bir ürün almadan önce o ürünü almış ve deneyimlemiş kişilerin yorumlarını okuyorsanız, firmalar için de bu süreci takip edebilirsiniz. Firmadan ya da seyahat acentesinden daha önce hizmet satın almış kişilerin internet üzerinde bıraktığı Google yorumlarına ve sosyal medya paylaşımlarındaki yorumları dikkatlice okuyarak firma hakkında detaylı bir bilgi edinebilirsiniz.

6 – Ödeme Kanalları İle Şirket İsminin Uyuşmasına Dikkat Etmelisiniz

Yukarıda saydığımız tüm kontrolleri yaptınız, balayı paketi alacağınız firma tüm sorularınızı cevapladı ve kafanızda hiçbir soru işareti kalmadı, artık güvenle hayalini kurduğunuz o tatili satın alabilirsiniz. Ancak tam da bu satın alma kısmında dikkat etmeniz gereken küçük bir detay daha bulunuyor. Bu detay da ödeme yapılacak olan banka hesabında geçen şirket ünvanı ile satın alma yapacağınız firma isminin eşleşmesi. Örneğin, şirket adı A seyahat acentesi, parayı göndereceğiniz banka hesap ismi B firması olarak geçiyorsa bu durumu mutlaka sorgulayın. Bazen bu şekilde uyuşmayan isim ve banka hesap bilgileri dolandırıcılık yöntemi olarak kullanılabiliyor. Bu durum da şüpheli bir işlem yapmadan önce neden böyle olduğunu iyice sorgulamakta ve dikkat etmekte fayda var.

Bonus: Adınıza Düzenlenmiş Sözleşme Talep Edebilirsiniz

Herhangi bir seyahat acentesinden bir tatil ya da balayı paketi satın aldığınızda, adınıza düzenlenmiş olan bir sözleşme ile satın almış olduğunuz tüm hizmetleri bu sözleşmede bulabilirsiniz. 

Editör: Sevgi Özdil TAŞ